Reisinformatie
 

ZUID-KOREA | SEOUL
Seoul of Seoel (Koreaans: 서울) is de meer dan 600 jaar oude hoofdstad van Zuid-Korea. Tot 1945 was het de hoofdstad van heel Korea. Sinds het ontstaan van de Republiek Korea, beter bekend als Zuid-Korea, in 1948, is het de hoofdstad van dat land, behalve een korte tijd tijdens de Koreaanse Oorlog. Seoul is het politieke, culturele, sociale en economische centrum van Zuid-Korea. Met ongeveer 9,7 miljoen mensen op een oppervlakte van 605,52 km² is het één van de dichtstbevolkte steden ter wereld. De gehele agglomeratie Seoul telt zelfs 22,7 miljoen mensen. Circa 48% van alle Zuid-Koreanen woont in de regio Seoul. Er zijn meer dan één miljoen voertuigen geregistreerd, die de oorzaak zijn van de vele opstoppingen tot na middernacht.
Seoul is verdeeld in 25 stadsdistricten (구 gu). De eerste zeven districten bestaan sinds 1943. De districten zijn verdeeld in 467 dong, die weer onderverdeeld zijn in 12.710 tong en deze weer in 98.681 ban.

Paspoort en visum
Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben voor Zuid-Korea geen visum nodig bij een verblijf van maximaal 90 dagen in dit land. Wel dien je te beschikken over een paspoort dat geldig is tot en met het verblijf in Zuid-Korea.

Klimaat
Zuid-Korea kent vier klimaatzones. Seoul is gelegen in een gebied met een warm Chinaklimaat, gekenmerkt door droge winters maar zeer natte zomers. De gemiddelde temperatuur in Seoul in maart/april is zo’n 15 graden. Het orkaanseizoen begint in juni en duurt tot begin december.

Taal
De officiële taal van Zuid-Korea is het Koreaans dat veel weg heeft van het Japans en Chinees. Engels wordt amper gesproken. In Zuid-Korea schrijft men Hangul. In tegenstelling tot het Chinees is Hangul fonetisch. Hangul bestaat uit 10 klinkers en 14 medeklinkers die als lettergrepen in een soort vierkantje worden gegroepeerd.
 


Tijdsverschil
In Zuid-Korea is het gedurende de zomer 7 uur en in de winter 8 uur later dan in Nederland.

Munteenheid
De munteenheid in Zuid-Korea is de Zuid-Koreaanse won (KRW). Actuele koers: € 1,- = ₩1.275 (koers december 2018).

Elektriciteit
De netspanning in Zuid-Korea is 220 V en de frequentie is 60 Hz. Je hebt geen wereldstekker nodig voor het gebruik/opladen van je apparatuur.

Vaccinaties
Voor een verblijf in Zuid-Korea worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. Voor een deskundig, betrouwbaar en geheel op maat gezondheidsadvies verwijzen wij je naar de GGD.
 

 

JAPAN | TOKYO
Japan (Japans: 日本, Nippon, Nihon, met de letterlijke betekenis: ‘Oorsprong van de zon’) is een eilandstaat ten oosten van het Aziatische continent. Het land wordt gevormd door maar liefst 6.852 eilanden in de Grote Oceaan. De grootste eilanden zijn Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu, die samen 97% van de totale oppervlakte van Japan beslaan. De hoofdstad en grootste stad van Japan is Tokyo. De omringende agglomeratie Groot-Tokyo is met bijna 40 miljoen inwoners de op één na grootste metropool ter wereld. Het gehele land telt ruim 126,8 miljoen inwoners (2017).

 


Paspoort en visum
Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben voor Japan geen visum nodig wanneer het doel van de reis vakantie, zaken of doorreis is. Voor andere doeleinden is wel een visum vereist. Je paspoort dient minimaal geldig te zijn tot en met het verblijf in Japan. 

Klimaat
Het klimaat van Japan is heel verschillend omdat het een grote oppervlakte beslaat. Het klimaat van Tokyo is een gematigd zee-klimaat. De gemiddelde dagtemperatuur in maart/april is circa 15 graden. Eind maart bloeit de kersenbloesem in Tokyo volop! Het orkaanseizoen in Japan begint in juli en eindigt in november.

Taal
De officiële taal in Japan is het Japans of Hyojungo. Met Engels kun je op steeds meer plekken terecht, houd er echter rekening mee dat niet iedereen (goed verstaanbaar) Engels spreekt. In Japan zijn er vier verschillende schrijfstijlen namelijk; Romaji, Katakana, Hiragana en Kanji.

Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het in Japan 7 uur later. Tijdens onze wintertijd is het in Japan 8 uur later.Munteenheid
De Japanse Yen is de munteenheid van Japan. Door het belang van de Japanse economie is de Yen in de wereld een belangrijke munteenheid. Door de verschillende manieren van tellen in Europa en Japan kan het moeilijk zijn om met een Japanner over grote bedragen te spreken. Waar men in Europa in duizenden en miljoenen praat (met 3 cijfers tegelijk), denkt men in Japan in groepen van 4 cijfers (myriaden). Als een niet-Japanner dus over 10 miljoen Yen spreekt, zal een Japanner dit eerst moeten vertalen naar 1000 maal 10000 Yen alvorens hij een gevoel kan krijgen voor de hoeveelheid geld. Koers: 1 € = ¥ 128,79 (december 2018).

Electriciteit
De netspanning in Japan is anders dan die in Nederland. De netspanning is 110 Volt met een frequentie van 50 / 60 Hz. Hierdoor wordt een spanningsomvormer aangeraden. Neem ook een wereldstekker mee.

Vaccinaties
Voor Japan zijn geen vaccinaties verplicht of aanbevolen. Mocht je een deskundig, betrouwbaar en geheel op maat gezondheidsadvies willen, dan verwijzen wij je naar de GGD.